top of page

3. sınıf stüdyosunun

amacı :

Kentsel yapı ve süreçleri anlamak için detaylı bir kent çalışması gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, çalışılan kentin demografi, yerleşme hiyerarşisi, bölgesel kalkınma, idari yapılanma, vb. özelliklerini incelemek amacıyla takımlara ayrılmaktadır. Yapılan analizlere dayalı olarak temel planlama konuları, vizyon, strateji ve politikalar belirlenmektedir. Akabinde  vizyon, strateji ve politikalarla uyumlu olacak biçimde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar için öneriler geliştirilmesi beklenmektedir.  Dersin temel çıktıları kentsel gelişme politikaları ve önerileri, gelişmenin etaplanması, eylem alanları için projeler ve uygulama için önerilerdir.

Bölgesel planlama tarihi analiz çalışmalarımızdan örnekler

Analiz çalışmalarından sonra başta 1/250.000 ölçekte strateji planı yaptıktan sonra bununla uyumlu alt ölçekteki planları grup arkadaşlarıma beraber ürettik. 1/25.000 ve 1/100.000 ölçeklerde İzmir vizyonumuz ve planlarımızdan örnekler aşağıda yer almaktadır.

Mekansal Strateji Planı

Çevre Düzeni Planı

PLANLAMA KADEMELERİ

Nazım İmar Planı

Uygulama İmar Planı

1/250.000-1/500.000
1/50.000-1/100.000
1/5.000-1/25.000
1/1000

Burada 2040 için amaç hedef ve stratejiler doğrultusunda vizyonumuz ve  1/250.000 ölçekte strateji planımızın sentez çalışmasını paylaşıyorum. Bu planı CRP301 stüdyosunda İzmir Manisa & Aydın üçlüsü üzerinden yaptığımız analizler doğrultusunda tamamladık. Gösterim dili olarak eleştirilebilecek noktalar tabiki olabilir, planı biz yaptığımızda henüz mpyy tarafınfan bir gösterim tekniği belirlenmemiş olup şehir ve bölge  planlama stüdyolarında ilk kez bizim stüdyomuz bu ölçekte plan üretmiştir. Plan demek çok doğru olmamakla beraber üst ölçek kararların yansıtıldığı kapsamlı araştırma gerektiren bir gösterimdir. 'Akıllı Büyüme' vizyonu ile ürettiğimiz paftalar sentez çalışmasından sonra yer almaktadır.. :) 

Akıllı kentler giderek artmakta ve bir çok araştırmaya konu olmakta. Nedir peki akıllı kent ?? Kısaca bahsetmek çok mümkün olmasada sürdürülebilirlik & yaşanabilirlik kavramlarıyla fazlasıyla iç içe olduğunu söyleyebilirim. Yeşil aksların olduğu, nefes alınabilen, kamusal alanların fazlalaştığı ve oranlarının tutarlı olduğu söylenebilir. Atık yönetimi ve tasarruftan , bireylerin kullandığı mekanların çeşitlilik göstermesinden ve teknoloji odaklı gelişmenin olduğu yeni kentler gelecekte her kentin yöneleceği şimdi ise belki sadece kimlik yaratmak için kullanılan bir terim. Dünyada hatta ülkemizde akıllı kentlerle ilgili çok fazla çalışma hayata geçmiş durumda. Çok basit gelen Wİ-Fi ağına kamusal alanlarda erişebilmek bile aslında akıllı kentlerin getirdiği yeniliklerden bir tanesi. 

Biz çalışmamızı

Akıllı Çevre

Akıllı Hareketlilik

Akıllı İnsan

Akıllı Yönetişim

Akıllı Ekonomi başlıkları altında inceleyerek tamamladık. İlçeler arasındaki ilişkiyi stratejiler hedef ve amaçlar belirleyerek destekledik ve görselleştirdik. Çalışmalarımız bu kısımda yer almaktadır.

Çapa 1

1/100.000 ölçekli çalışmamız şematik bir dilde ilçe bazında detaylı araştırmalar doğrultusunda Akıllı Büyüme ile ilişkisi kurularak tamamlanmıştır. 1/25.000 ölçekli çalışmamız için kılavuz olmuştur. Planları yaparken alt ve üst ölçek arasında tutarlılık olması önemlidir. Planlar birbirini destekler nitelikte ve ölçeğine göre ayrıntılı ya da daha az ayrıntılı olmaktadır. Ancak bir planda bahsettiğiniz bir özellik kendisinden önce yapılan planda bir fikir olarak geri planda kalırken daha detaylı incelendiğinde gerek gösterim olarak gerekse araştırmalarının tam anlamıyla yapılarak aktarılması ve gerekmektedir.

Aşağıdaki paftalarda sektör ve ilişkilere yönelik çalışmalar yapılmış ve görselleştirilmiştir.

Bu kısımda 1/25.000 ölçekli çalışmalarımızın paftaları yer almakta.

Müdahale paftası, konsept paftamız ve hesap paftamızla dönemi kapatmıştık... 

İTÜ 'nün 2017 senesinde Akıllı Kentler ile ilgili bir sayısını buraya ekliyorum, çalışmalarımız zamanında bende incelemiştim.

© 2019 by EG. Proudly created with Wix.com

  • Gri LinkedIn Simge
  • Gri Instagram Simge
bottom of page