
PLANCILARA VE
PLANLAMAYI MERAK EDENLERE...
Mekan her zaman canlılar için ilk sıralarda bahsedilen olgudur. Şehir ve bölge planlama okurken kullanıcılar için hatta canlı ve cansız her şey için mekanı plancılar&tasarımcılar oluşturmaktadır….
Bölümümüz kimine göre eğlenceli görünür dışardan kimine göreyse eziyetli özellikle bir grup vardır ki onların düşüncesi
‘ne gerek var ki bu bölüme, mimarlar da çizim yapıyor’ gibi gibi çeşitlenmekte aslında. Lisans süresince bunların hepsine hatta çok fazlasına şahit olursunuz ki 2. Sınıftan itibaren neden bu bölümde olduğunuzu anlamaya başlarsınız. Çevrede gördüğünüz her şeyin bir sebebi var çöp kutusundan elektrik direklerine, binaların aynı hizzada inşa edilmesinden bahçe mesafelerine kadar her şeyin bir sebebi var. Tam olarak çevrenizde olup bitenleri algıladığınız ve sorguladığınız dönem dediğim gibi 2. sınıftan sonra başlıyor, mekan sizin algınızla birlikte yeniden şekilleniyor hatta mekanı algılarınız şekillendiriyor demekte yanlış olmayacaktır..

Biraz derslerden bahsetmek istiyorum, temel tasarım stüdyosu, atölyesi gibi söylenen bu ders benim fakültemde ‘frame o reference’ kalıbıyla başladı. 33*33 lük çerçeveden çevreyi gözlemlemeye başlamıştık. Amaç olan biteni algılamak ve soyut yansıtmaktı, biz bunu sonradan algıladık tabi. 2 boyutlu soyut tasarımlar, planlama prensipleri, renkler, malzemeler bu derste öğreniliyor akabinde öğrenilenler 3d olarak projelendiriliyor. Yani maket aşaması…. Tasarımcının zevkine seçtiği malzemeye göre şeklillenen maketler sizin düşüncenizi ve algılatmak istediğinizi ifade etmeye yarayan araçlar haline geliyor. 😊 Teknik çizim dersiyle nesnelerin boyutlarını ilişkisini anlarsınız.. Önde ve arkada bulunan nesnelerin görünüşleri(üstten yandan ya da dereceli olarak) kesit alınır, düzgün yazı karakterleri ile metinler yazılır tıpkı ilkokula başladığınızda harfleri tanımak gibi tabi bu ders o kadar zor gelmiyor :)
Teorik çok fazla ders var ; planlama tarihinden planlama modellerine, istatistikten matematiğe.. Matematik demişken 101 dersi alınıyor yani türev integral vs. gibi konular görmüyorsunuz. Sosyoloji, kent coğrafyası, koruma gibi sözel olarak nitelendirdiğimiz çokça ders var.. Düşündüğünüz gibi hepsi bağlantılılar yani mekan & insan… Bunlara ek olarak topoğrafya dersi mevcut bunda da algıladığınız mekanın maketini yapıyorsunuz, kesitler alıyorsunuz,kot okumayı ve kadastral terimleri ile gösterimleri öğreniyorsunuz..
Bu dersleri geçmenin tek yolu düzenli çalışmak değil bunun yanında emek vermek ve üretmek..
Düzenli çalışsanız dahi geceniz gündüzünüz kalmaz, sosyal hayatınızdan bir nebze vazgeçmeniz gerekir. Çizim için çok zaman ayırırsınız. Hiç bitmeyen ödevleriniz yeni tabiriyle ‘projeleriniz’ olur. Ancak bu rutine alışmak gerekmez kendinizi direkt olarak bunun içinde bulursunuz… ama bölümü sevdikten sonra bunlar çokta rahatsız edici şeyler değil bence. Ürettikçe bu sizi mutlu eder, pes etmemek çok önemli çünkü dönem boyunca kendinizi geliştireceğiniz çokça proje çokça aşama sizi bekliyor , eksiklerinizi tamamlayarak sonraki projenizi iyi çıkarma ihtimaliniz çok yüksek 😊 Projelerden bahsetmişken için öyle mimarlıktaki gibi çizim yeteneğine ihtiyacınız çok yoktur. Bölüme ilk geldiğinizde zaten yetenek sıfır kabul edilip çizim eğitimi verilecek sizlere. Az önce bahsettiğim -Teknik Çizim- dersi bunun için var… İçinde harf yazmak bile olan bir ders, tamamen temelden.
2. sınıftan sonra şekillenen soyutluklar yerini planlarla paylaşmaya başlarlar. Çeşitli ölçeklerde çeşitli planlar üretmeye başlarsınız. Stüdyo dersleri yani en çok krediye sahip bu ders bölümün temel taşıdır. Siz geliştikçe notunuz yükselir. Araştırdıkça plan ve projelerinize yansır. Çokça deneyim kazanırsınız, araştırma üretme ve sunum süreçlerinde..İnsan ilişkileri, yorumlama, eleştirme, analiz etme gibi deneyimleri proje süreçlerinde bir hayli edinirsiniz.
Sunumlarınız ‘jüri’ olarak adlandırılır. Bireysel ya da grup ödevleriniz müfredatınıza göre belirlenen jüriler sonunda notlanırlar.. Jüriler bazen kalabalık olabilir bu sizi korkutmasın, kendinizi belki de ilk kez bir topluluk karşısında ifade etme yeteneğini kazandığınız sunumlardır jüriler… Bence bölümün en eğlenceli kısmı teknik gezilerdir. Lisans boyunca bizim dönem Ege'ye seyahat etti Ege'yi planladı.. Analizinden tasarımına altını üstüne getirdik kurumların kuruluşların...
Gezi dedim ama tatil değil tabiki bunlar, araştırma analiz kısmı ilerleyen süreçte yapılacak planların...Tabi bol bol fotoğrafta çektik bu gezilerde. Hepsi yorucu koşuşturmaların gülümseten anıları haline geldi şimdi.
Son olarak mimarlık isteyip puanı tutmayıp şehir bölge yazayım sonra mimarlığa geçerim diyenlere kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sayısal bir bölümden tercih yapıldığı için bilmelisiniz, bu bölüm sözelci sayısalcılar için. Eğer tarihi coğrafyayı ve sosyolojiyi azıcıkta olsa seviyorsanız, bu bölümü gerçekten seversiniz.
Tabi hepsinden önce çalışmayı sevmelisiniz.. Mezun olduktan sonrada illa da belediyeye girmek şart değil çünkü bu bölüm bir çok bölümün kesişme noktasında. İlgi alanlarınıza göre ekonomi, sosyoloji, siyaset, bölge planlama, kentsel tasarım, arkeloji-koruma gibi alanlara yönelme şansınız var.Hatta çok daha fazlasına..
Bölümü seçenleri bekleyen zorlu ama zevkli süreçte başarılar diliyorum, seçmeyi düşünüp bu yazıma denk geldiyseniz de umarım biraz faydası olmuştur.